top of page
Forfatterens bildeNh-Ullensvang

Ungt Entreprenørskap inviterer til Fylkesmesterskap for ungdom 16.mars

Det siste året har over 1000 elever i Vestland fylke skapt egne ungdomsbedrifter gjennom Ungt Entreprenørskaps program. Elevene har vist imponerende omstillingsevne i en krevende tid og har utviklet tidsaktuelle produkter og tjenester. Ved hjelp av digitalisering skal Ungt Entreprenørskap Vestland for første gang samle hele Vestlandet og kunne vise frem elevenes skaperglede, kreativitet og engasjement til alle. 16.mars inviterer vi til digitalt fylkesmesterskap for ungdomsbedrifter! De beste ungdomsbedriftene representerer Vestland under NM for ungdomsbedrifter i slutten av april.

50.000 nye jobber må skapes i Norge de neste 10 årene for å opprettholde det samfunnet vi kjenner i dag. Nå kan du se hva de unge mener vi skal leve av i fremtiden.

INVITASJON TIL DIGITALT FYLKESMESTERSKAP: Tid: Tirsdag 16. mars kl. 12.20 - 13.50

Link til arrangement: https://fb.me/e/3cnFS2JnN (meld deg på FB-arrangement som gir direkte tilgang til link for streaming)


Entreprenørskapskompetanse for fremtiden

Om det er en ting Norge trenger fremover er det unge mennesker med godt trente entreprenørskapsmuskler. Skal vi som samfunn klare å etablere 25.000 nye arbeidsplasser hvert år framover, så må vi trene unge på å se muligheter og gjør noe med det. Vi trenger unge som tør å satse, enten de vil satse på sin egen bedrift eller vil utfordre det etablerte som arbeidstager. Gjennom å etablere en ungdomsbedrift i videregående skole får ungdommene testet ut gründerlivet i trygge omgivelser, noe som gir større sannsynlighet for at de en gang i fremtiden selv blir jobbskapere.

– Ungdommene har skapt sin egen forretningside, registrert bedriften i Brønnøysundregisteret, utviklet produkter, markedsført og solgt dem. De har laget forretningsplan og satt opp budsjetter, og har valgt seg mentorer fra etablert arbeidsliv. Gjennom programmet Ungdomsbedrift som Ungt Entreprenørskap tilbyr i videregående skole lærer elevene gjennom praksis. De lærer å etablere en bedrift, de lærer skolefag, og de bygger kompetanse på kreativitet, samarbeid, problemløsing og på å ta initiativ og ansvar. Dette er kompetanse arbeidslivet etterspør. Du kan ikke lære innovasjon og entreprenørskap ved å lese om det – du må praktisere, sier daglig leder i Ungt Entreprenørskap Vestland, Gry Sæterdal.


Treffer på trender og skaper nye løsninger for nye behov

Trendy gjenbruk av gamle seil, kunstneriske russeklær, nye sosiale ungdomstilbud for å forhindre ensomhet under korona, profileringsmateriell og nye strømmetjenester til bedrifter som har digitale arrangementer. Utleie av handy ungdom og multikunstnere som produsere alt fra dekorelementer i stål til rekvisita til operaen. Dette er noe av løsningene til årets ungdomsbedrifter.

– Korona har ikke satt noen stopper på kreativiteten til ungdommene, snarere tvert imot. De har kartlagt nye behov i markedet og allerede utarbeidet løsninger. Det er utrolig inspirerende å se hvordan de har klart å holde motivasjonen oppe selv om mange har måttet utført mye av arbeidet hjemmefra, fortsetter Sæterdal.


Digital gjennomføring gir uante muligheter

Årets fylkesmesterskap blir første gang alle elever på Vestlandet deltar etter fylkessammenslåingen. Digitalisering av arrangementet har gitt en unik mulighet for tilstedeværelse og oppfølging, samt gjort hele fylket mer tilgjengelig og fjernet de geografiske avstandene.

– Ungdomsbedriftene har imponert oss under presentasjonene og videopitchene. De har hatt en fantastisk tilstedeværelse og har vært dyktig til å finne kreative måter å samarbeide med næringslivet, forteller prosjektleder for fylkesmesterskapet, Ingrid Stensnes fra Ungt Entreprenørskap Vestland som har fulgt ungdomsbedriftene og næringslivsaktører hele veien.

– Det er fantastisk å se hvordan etablert næringsliv deler av sin kompetanse og nettverk for at ungdomsbedriftene skal lykkes, sier Stensnes som gleder seg til at enda flere skal få se resultatet av det gode arbeidet som er lagt ned.

Et ungt filmteam har vært på reportasjeturer til flere av skolene, og under sendingen vil det være flere overraskelser. Næringslivsaktører, kulturpersonligheter og politikere er invitert.


Enormt potensial på Vestlandet

- Vi har et enormt potensial i fylket vårt. For å kunne realisere dette, trenger vi mer enn rike naturressurser. Derfor er det å støtte unge som vil og kan skape noe selv, noe av det viktigste vi gjør. Jeg gleder meg derfor stort til å se hva ungdomsbedriftene våre får til, sier Jon Askeland Fylkesordførar i Vestland Fylkeskommune som skal delta på livesendingen.


Utvikler kompetanse som næringslivet etterspør

Ungt Entreprenørskap er en ideell organisasjon som bygger bro mellom skole og arbeidsliv, vi er helt avhengig av gode samarbeidspartnere for å kunne tilby programmene våre ute i skolen.

– Det lokale næringslivet ser verdien av kompetansen Ungdomsbedrift bygger hos de unge, og våre samarbeidspartnere er utrolig viktig for oss. De stiller med både økonomiske faglige ressurser, blant annet som mentorer og i juryer for de unge bedriftslederne. Gjennom Ungdomsbedrift får elevene en reell smakebit på hva de møter i arbeidslivet, de ser mulighetene i lokalsamfunnet og får det viktige nettverket, forteller Gry Sæterdal.


18 Ungdomsbedrifter går videre til NM

Under fylkesmesterskapet kåres vinnere i 12 kategorier, blant annet Storebrands bærekraftspris, beste forretningsplan, innovasjonspris og årets beste Ungdomsbedrift. 18 av de beste bedriftene får representere fylket under Norgesmesterskapet i Ungdomsbedrift som arrangeres digitalt den 29.april.

Faktaboks: Ungt Entreprenørskap

Ungt Entreprenørskap er en ideell organisasjon som jobber i hele landet, og i hele utdanningsløpet. Ungdomsbedrift er et av flere programmer som vi tilbyr. Unge Entreprenørskap er en brobygger mellom skole og arbeidsliv, og vi jobber sammen for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv. I Norge når vi årlig ca. 120.000 elever og studenter, vi samarbeider med 10.000 lærere og 15.000 frivillige fra arbeids- og næringsliv. 
Nærmere 600 elever i 98 ungdomsbedrifter i Vestland fylke er påmeldt Fylkesmesterskapet som avholdes 16.mars. Det vil være livesendinger fra restauranten Pikant i Førde og Media City Bergen i Bergen. Flere skoler gjennomfører egne entreprenørskapsdager. 


Ungdomsbedrifter som er påmeldt årets fylkesmesterskap: https://www.fmvestland.com/kopi-av-om-bedriftene Jurymedlemmene fra næringslivet: https://www.fmvestland.com/ny-2021-om-jury

Utdeling av priser: Syv priser deles ut i uke 10, og fem priser deles ut under livesending. https://www.fmvestland.com/kopi-av-p%C3%A5melding-og-bidrag-ub-2021

Skoler som gjennomfører entreprenørskapsdager: Årdal, Amalie Skram, Sotra, Nordahl Grieg og Stryn vgs.

45 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page